ZŠ Zlaté Hory

Základní škola Zlaté Hory

Beseda „Očima nevidomého“

19. ročník Bílé pastelky je za dveřmi (17. říjen 2018) a proto jsme besedu „Očima nevidomého“ směřovali právě na tento čas. Žáci 3. – 5. ročníku se dnes mohli vžít do pocitů lidí se zrakovým postižením. Pro každou třídu byla připravena dvouhodinová beseda a ani tento čas nám téměř nestačil. Z Jeseníku se za námi vydaly tři zástupkyně organizace SONS (Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých) a celých šest vyučovacích hodin s námi pobyl také náš spoluobčan, pan R. Zapletal.

V první části besedy děti získaly mnoho užitečných informací o nevidomých – co mohou či nemohou dělat, jak jim pomoci při běžném kontaktu např. na ulici, jak se liší pomůcky nevidomých, jež známe i my, od běžných pomůcek (např. pravítka, zásobníky na léky, časopisy, obrázky apod.) atd.

Druhá část byla věnována „horkému křeslu pro hosta“, pana Zapletala. Dotazy byly všetečné, zasvěcené, milé a také veselé – děti byly opravdu bezprostřední. Seznámili jsme se s nutnými potřebami pro jeho život i s jeho životním příběhem.

Nejvíce si však děti užily třetí část, když si mohly na vlastní kůži na malou chvíli vyzkoušet, jak se žije s tímto handicapem. Po skupinkách se vyměňovaly na stanovištích a např. zjistily,…
– jak se hrají šachy či člověče nezlob se
– jak po hmatu najít dvojice předmětů ze stejného materiálu nebo stejného tvaru
– jak se píše na psacím stroji Braillovým písmem
– jakým přístrojem se dají zjistit barvy
– jak nalévat vodu a nepřelít
– jak se podepsat na dokument na to správné místo
– jak se chodí se slepeckou holí
– jak vidí lidé s různým typem zrakového postižení (různé typy brýlí)
a to vše ve škraboškách, tedy bez pomoci zraku…

Z besedy si děti odnesly hodně užitečných informací, dovedností a hlavně zážitků. Za odměnu dostal každý symbolickou bílou pastelku, kterou si budou moci děti zakoupit také ve čtvrtek 18. října 2018 a to přímo ve škole, díky aktivitě naší paní asistentky Míši Randusové. Věříme, že přinejmenším naše děti ze 3. – 5. ročníku po osobní zkušenosti na dobrou věc přispějí. Pokud chcete podpořit i vy, prostřednictvím vašich dětí, uděláte dobrou věc. To my už víme 🙂

Na závěr ještě jednou poděkování paní P. Trunečkové, Y. Wrožynové, I. Růžičkové a panu R. Zapletalovi s manželkou.

 

Komentáře nejsou povoleny
RODIČE NEPŘEHLÉDNĚTE INFORMACE
Všechny důležité informace ze Základní Školy ve Zlatých Horách.
Zobrazit